Quantcast
Channel: Älvdalens Näringslivskontors blogg
Viewing all 949 articles
Browse latest View live

Dags att ansöka om bygdemedel genom Trängslets regleringsfond

$
0
0
Den sista december i år är ska ansökan om bygdemedel genom Trängslets regleringsfond ha kommit in till Länsstyrelsen. Vi vill påminna om detta slutdatum, så att ni som funderar på att söka redan nu börjar med er ansökan.

De pengar som söks ska i första hand gå till reparationer av skador som uppkommit på grund av vattenregleringen. Utöver detta är det möjligt att söka bygdemedel för investeringar som är till allmän nytta i bygden. Alla registrerade organisationer i Älvdalens kommun kan söka bygdemedel. Mer info finns Länsstyrelsen.

Läs mer om näringslivskontorets arbete:
Nominera företag till Stjärngalan
Företagsbesök på Ebbas hälsoterapi
Företagsstafett på Stenis Ekonomitjänster



//Frida Torsein

Företagsbesök på Hotell Älvdalen

$
0
0


En solig dag i slutet av oktober fick Hotell Älvdalen besök av Camilla, Frida och Karin från näringslivsenheten samt kommunalrådet Kjell Tenn.

Ägarna Malin och Linus Zetterman möte upp och berättade om verksamheten. Hotellet har 17 anställda, men på lönelistan finns det mellan 20–30 personer varje månad. Hotellet har en stabil beläggning och sommaren är hotellets högsäsong.

Vintertid erbjuder hotellet halkkörning för blåljuspersonal och under lågsäsong har de flera återkommande simklubbar som har träningsläger i Älvdalen.

Hotellet har några större event varje år och snart är det dags för årets julshow med julbord. Hotellet handlar lokalt och i restaurangen används närproducerade produkter.

Malin och Linus anser att en stor utmaning för framtiden är kompetensförsörjningen, det är svårt att hitta och rekrytera personal. Samarbetet med kommunen fungerar bra, men regelbördan och regelkrånglet är ett problem.

I år gör vi på näringslivsenheten minst 20 företagsbesök tillsammans med kommunalrådet för ökad kunskap och dialog. Vill du ha besök av oss? Kontakta oss!

Sjätte företagsstafetten: Johannas Flora

$
0
0
Lotta på Stenis ekonomitjänster skickade stafettpinnen vidare till Johannas Flora, som vi passade på att besöka i slutet på oktober.
Johanna Malm som driver Johannas Flora
Ägare: Johanna Malm                             
Besöksadress: Dalgatan 71 B
Anställda: 1,5 st               

Berätta om Er företag / tjänster / produkter: 
Jag driver min butik som en livsstilsbutik med blommor som bas. blommor som bas.... I butiken finns ett brett sortiment av snittblommor, krukväxter tillsammans med inredning och presentartiklar. Blommor till både vardag och fest, glädje och sorg.

Hur kommer det sig att ni startade det här företaget? 
Efter att under många år bott borta och under 20 år arbetat som florist så dök chansen upp. Rätt lokal blev ledig, min erfarenhet och det upparbetade kontaktnät som jag har fått inom branschen och att familjen fanns som stöd, så föll allt på plats. Jag kunde uppfylla min dröm och våga ta steget att starta eget.

Vart är ni om 5 år?
Jag hoppas kunna erbjuda mig och min personal mer utbildning och kurser, vara uppdaterad på floristyrket och dess utveckling och trender.

Vad har ni på gång just nu?
Årets största blomstrande högtid är julen, intensiv men väldigt rolig då det är högtryck här både i planteringsverkstan och bukettskapandet!

Hur samarbetar ni med andra företag i Älvdalen?
Genom utsmyckning av entréer, receptionsdiskar, restaurangbord och buketter. Begravningsbyråerna har vi ett fint samarbete med och vi samverkar både i Älvdalen, Särna, Idre, Mora och Orsa. Samarbetar även med lokala företag vid kundkvällar och event!

Vad är det bästa med att vara företagare i Älvdalen?
Att få verka på hemorten! Man känner de flesta och har skapat en relation till många. Det förenklar ofta för mig och kunden när jag kan ge en personlig service. Ofta får jag fria händer att skapa och det är det bästa jag vet. För en del kunder är det också en samlingsplats att träffas och prata, trevlig tycker jag!

Något ni saknar eller vill ha hjälp med?
Jag fick bra hjälp i uppstarten av mitt företag med rådgivning via kommunen. Och jag vet att jag kan vända mig till näringslivskontoret när det uppstår frågor eller funderingar.


Besök Johannas Flora på Facebook. Johanna skickade oss vidare till Siv Holms Begravningsbyrå AB.


Läs om våra andra företagsstafetter:
Stenis ekonomitjänster
Älvdalsfrakt
Profil 46 och Anglerman fishing adventures
ErJa mur och kakel
Älvdalsfönster


//Frida Torsein

Krögarträff

$
0
0
Nu på fredag den 8 november är det Krögarträff på Lodjuret i Idre. Sista dag för anmälan är imorgon torsdag, så anmäl dig och ditt företag redan nu!


Program
·      Summering av året som gått.
·      Vinterplaneringen på krogar/restauranger
·      Vår/Sommarplaneringen på krogar/restauranger
·      Polisiär närvaro i Älvdalens kommun
·      Finns det lokala eller inresta orosmoment
·      Övriga frågor

Polismyndigheten Bergslagen kommer att närvara under krögarträffen. För att vi ska kunna beräkna fikat och ta hänsyn till specialkost behöver du anmäla dig.

Genom anmälan samtycker du till att Älvdalens Kommun behandlar dina personuppgifter i syfte till att kunna administrera eventet.

Plats: Restaurang Lodjuret
Adress: Framgårdsvägen 1, Idre
Datum: 8 november 2019
Tid: 09:00 - 12:00
Kontakt och frågor: Runi Wold, 0251-31330
Anmälan till träffen


Välkomna!



Läs mer om näringslivskontorets arbete:

Företagsbesök på Älvdalens VVS

$
0
0
I slutet av oktober besökte vi Älvdalens VVS som drivs av Olov Käll, Thomas Jansson och Jan Rytter. Olov och Thomas möte upp och berättade om verksamheten. Företaget har 12 anställda och erbjuder arbeten och tjänster inom installation av vatten, värme, sanitet. De är också certifierade för att utföra tjänster och installation av kyla.
Camilla, Karin, Olov, Thomas, Kjell och Frida
⭐Utsedda som ett av Gasellföretagen i Dalarna 2018 och 2019⭐

Kunderna är privatpersoner, byggföretag och offentlig sektor. Geografiskt arbetar företaget främst i Dalarna och för tillfället har dem uppdrag i Borlänge, Älvdalen, Mora, Idre, Grövelsjön och Sälen. I Älvdalen har dem just färdigställt Dragspelslunden och nu arbetar dem med det nya köket på restaurang Dalgatan 118. Det finns gott om arbete och dem ser att trenden fortsätter i minst ett år framåt. Företaget samverkar med lokala företag i stor utsträckning, för Olov och Thomas är viktigt att handla och verka lokalt inom kommunen. Dem säger det fungerar bra, för vi är beroende av varandra allihop.

En stor utmaning för framtiden är kompetensförsörjningen, det är svårt att hitta och rekrytera VVS-montörer. Älvdalens VVS skulle redan idag kunna anställa ytterligare 2-3 montörer. Dem önskar att det fanns yrkesutbildningar som är anpassade för t.ex VVS-montörer i närområdet. Dem tar gärna emot lärlingar och har alltid gjort så, då det varit ett bra sätt att praktisera för eventuellt fast anställning. Dem uppger att kontakten med kommunen fungerar smidigt och dem upplever inte något dröjsmål i tillståndsfrågor eller upphandlingar. Besök Älvdalens VVS.

Vad krävs för att bli ett Gasellföretag?
“Ett gasellföretag ska bland annat omsätta minst 10 miljoner kronor och ha minst 10 anställda. Företaget ska minst ha fördubblat omsättningen mellan 2015 och 2018, ha varit lönsamt och vuxit utan förvärv eller sammanslagningar.” (Källa: Dagens Industri)


Läs mer om våra företagsbesök:
Hotell Älvdalen
Ebbas hälsoterapi
Sjöstugan
Grövelsjögården
Grövälsjön Fjällbageri


/Frida Torsein

Näringslivspersonal på Särnakontoret och kommunhuset i Idre

$
0
0
Under vecka 46 kommer en personal från näringslivskontoret finnas på plats på Särnakontoret under onsdagen och på kommunhuset i Idre under torsdagen. välkommen då du som har näringslivsfrågor!
Kl. 08.00-16.00 på Särnakontoret 13 november och
kl. 08.00-14.30 på Idrekontoret 14 november
Onsdagen den 13 november kommer Frida Torsein att finnas på plats på Särnakontoret mellan kl. 08.00-16.00. Så välkommen dit du som har näringslivsrelaterade frågor.

Torsdagen 14 november kommer Frida att finnas på plats på kommunhuset i Idre, mellan kl. 08.00-14.30. Välkommen du som har frågor!



Läs mer om näringslivskontorets arbete:
Företagsbesök på Ebbas hälsoterapi
Företagsstafett Stenis ekonomitjänster
Samarbete med Dalapop



//Frida Torsein

Lär dig mer om affärsutveckling och ägarskifte

$
0
0
Det är den 20 november kl. 15.30-17.30 som Almi arrangerar en träff som ska ge dig information om affärsutveckling, men också om ägarskiften. Bland annat kommer Per Eriksson från ErJa Mur och Kakel AB och berättar om det ägarskifte som han är en del av. Kommunhuset i Älvdalen är platsen för träffen - och vi hoppas att vi ses 20 november!
Per och Simon på ErJa. Det är Per som deltar på Almis träff.
AffärsutvecklingAtt jobba aktivt med affärsutveckling är en nyckel för att bli framgångsrik. Under föreläsningen kommer du få tips och idéer kring hur du får ditt företag att växa och hur Almi kan vara med på din tillväxtresa. Föreläsare är Anna Hanspers som är affärsrådgivare på Almi GävleDala.

Ägarskifte
Många ägarledda företag står inför ett ägarskifte men långt ifrån alla tar steget och några fastnar längst vägen. Varför upplever många att det är svårt? Och hur kan du börja jobba med ditt ägarskifte? Vi får även lyssna till Anders Tunestam som genomfört ett ägarskifte av sitt företag Kaffebönans rosteri och Per Eriksson från ErJa mur & kakel i Älvdalen. Föreläsare är Mathias Bergqvist och Anders Tunestam, rådgivare på Almi i projektet Ägarskifte.

Vid frågor kontakta Mathias Bergqvist på Mathias.bergqvist@almi.se

Datum: 20 november 2019
Plats: Kommunhuset Älvdalen
Tid: 15:30-17:30. Vi bjuder på fika från kl 15:00
Pris: Kostnadsfritt
Anmälan: Anmäl ditt deltagande. Skrolla ner så hittar du anmälningsknappen.

Almi bjuder på kaffe och smörgås. Meddela eventuella allergier och specialkost vid anmälan.


Varmt välkommen!


//Frida Torsein

Sjunde företagsstafetten: Siv Holms begravningsbyrå

$
0
0
Johannas Flora, som var senaste företaget att besöka i Företagsstafetten, skickade stafettpinnen vidare till Siv Holms Begravningsbyrå där Anders Holm mötte oss och berättade om företaget.
Anders Holm som driver Siv Holms begravningsbyrå.
Ägare: Anders Holm
Besöksadress: Dalgatan 76c
Anställda: 2,5 tjänster

Berätta om Er företag / tjänster / produkter:
Vi är en begravningsentreprenör som följer hela kedjan, det vill säga vi arbetar med allt som hör ett dödsfall till såsom till exempel transport till bårhus, rådgivning kring begravningen & juridik. Vi arbetar även med juridik kring äktenskapsförord, bouppteckning och testamente. Allt fler väljer att fylla i livsarkivet ett dokument som vi förvarar. Vårt kontor i Älvdalen bemannas av Liselott.

Hur kommer det sig att ni startade det här företaget?
Vi är ett familjeföretag, Siv Holm startade företaget som numera drivs av mig, Anders Holm och jag är sonen. Vi etablerade vår verksamhet i Älvdalen 2005, företaget har verksamhet i främst Orsa och Älvdalen.

Vad har ni på gång just nu?
Inom kort byter för företaget namn till Familjen Holms begravningsbyrå.

Hur samarbetar ni med andra företag i Älvdalen?
Vi arbetar med lokala företag med bland annat blommor, gravstenar och begravningskaffe. Några samarbetspartners är Dalgatan 118, Tre björnar och Johannas Flora.

Vad är det bästa med att vara företagare?
Att man ansvarar för sin egen tid och som begravningsentreprenör arbetar vi på obruten mark, vid föreläsningar och möten kommer det många intressanta frågor.

Anders skickar stafettpinnen vidare till Gustavsson däck och sten.


Läs om våra andra företagsstafetter:
Älvdalsfönster
ErJa Mur och Kakel
Profil46 och Anglerman Fishing Adventures
Älvdalsfrakt
Stenis ekonomitjänster


/Frida Torsein

#47kooperativa veckan - öppet hus på Iessn Til

$
0
0
Under vecka 47 den 20 till 22 november är det kooperativa veckan, som sker genom Coompanion och olika kooperativ runt om i Dalarna. Därför har Iessn Til öppet hus 20 till 22 november kl. 10-16.

Iessn til är ett socialt företag i Älvdalens kommun. I verksamheten finns olika hushållsnära tjänster såsom catering, secondhandbutik och ett antikvariat. Öppet hus hos Iessn Til second hand i Älvdalen 20-22 november. Iessn Til har specialerbjudanden varje dag under öppet hus. Välkommen till Iessn tils second hand!

Tid: onsdag 20/11 – fredag 22/11 kl 10 – 16
Plats: Dalgatan 116 A, Älvdalen

#47kooperativaveckan

Läs mer om Iessn Til och vad näringslivskontoret gör:
Företagsbesök på Iessn Til
Företagsbesök på Ebbas hälsoterapi
Samarbete med Dalapop


//Frida Torsein

Livsmedelsföretag har möjlighet att söka stöd från Vinnova

$
0
0
Nu finns möjlighet att söka extra finansiering från Vinnova för företag inom livsmedelskedjan!
Vinnova har ett regeringsuppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin stimulera att fler kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster når marknaden genom till exempel nya företag, licensiering eller utveckling av existerande företag. Därför bjuder Vinnova in företag inom livsmedelskedjan att lämna in intresseanmälan för att verifiera sin nästa affär.



Erbjudandet
Företag inom livsmedelskedjan kan anmäla behov för att i etapper om upp till 100 000 kr verifiera och utveckla sin nästa innovation. Det finns inget krav om att företaget skjuter till egen finansiering i projektet. För att kunna söka nästa etapp behöver första etappen vara avslutad.

Vad kan pengarna användas till?
Följande aktiviteter är godkända:
att ta fram och testa prototyper
att ta fram strategier för att skydda företagets nya idé eller projekt
att identifiera och pröva en hypotes om marknaden/kundnyttan, uppskatta vilka resurser och aktiviteter som krävs för att ta företaget till nästa nivå
att pröva olika kanaler för att nå potentiella kunder, finansiärer, partners, nätverk, talanger
att bygga en relation till potentiella samarbetsparter och kunder
att uppskatta förväntade intäkter och beräkna kapitalbehov för nästa steg
att identifiera och pröva styrkor och svagheter gällande validering, verifiering och utveckling av affären
teknisk verifiering
tillgång till testbäddar för exempelvis för produktion.

Förutsättningar för att en kostnad ska vara stödberättigande är att den bland annat ska:
vara faktisk och kunna styrkas, ha uppkommit hos sökande företag, ha uppkommit under projektperioden samt vara fastställd i enlighet med företagets vanliga redovisningsprinciper och god redovisningssed. Exempelvis kan kostnaden uppkommit i samband med anlitande av specialistkompetens, exempelvis juridisk rådgivning eller nyttjande av en testbädd hos RISE.

Vad utvärderas min ansökan på:
1.Att affärsidén är relevant för livsmedelskedjan och lösningen är konkurrenskraftig och har nyhetsvärde i en nationell och helst internationell kontext
2.I vilken mån ansökan visar att affärsidén och lösningen möter ett behov/en efterfrågan på marknaden
3.Att utförandet har beskrivits på ett trovärdigt sätt.

Formella krav
Erbjudandet gäller för företag som har en relation till livsmedelskedjan och uppfyller kraven:
har maximalt 49 anställda samt
har en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro.

För att kunna erhålla finansieringen ska företaget:
Antingen uppfylla kravet för stöd av mindre betydelse, se EU nr 1407/2013. Den här typen av stöd kallas också försumbart stöd eller de minimi-stöd. Det maximalt tillåtna stödet är 200 000 euro under tre beskattningsår.

Eller uppfylla kravet för EU-kommissionens förordning nr 651/2014, artikel 22, stöd till nystartade företag. Det innebär att:
Sökande företag om det ingår i en koncern sammanlagt har maximalt 49 anställda
Sökande företag ska vara yngre än fem år räknat från registreringsdatum hos Bolagsverket, vid beslutstillfället
Sökande företag är inte börsnoterat
Sökande företag har inte tagit över ett annat företags verksamhet
Sökande företag har inte delat ut vinst
Sökande företag har inte bildats genom en företagskoncentration (om inte samtliga företag som koncentrerades var yngre än fem år).
Stödgrunden kommer att framgå av Vinnovas beslut och styr även vilka kostnader som är stödberättigande. Beslut om att bevilja eller avslå en ansökan kan inte överklagas.

Ansökningsformulär
Till ansökan ska två blanketter bifogas:
1."Intyg om tidigare stöd samt projektparts godkännande för småföretag inom livsmedelskedjan". Glöm inte att firmatecknare ska underteckna denna blankett. Hjälpinstruktion att fylla i blanketten.

2."Ansökningsfrågor Livsmedelskedjan". E-posta de två blanketterna till verifieringsmedel@sisp.se. Ansökningarna behandlas löpande.

Tänk på att otydliga eller uteblivna beskrivningar eller svar på frågor gör ansökan svår att bedöma och kan leda till att ansökan inte prioriteras.


Läs mer om näringslivsarbetet:
Företagsstafett på Sivs Holms begravningsbyrå
Seminarium om ägarskifte och affärsutveckling
Företagsbesök Ebbas hälsoterapi
Kommunen samarbetar med Dalapop



//Frida Torsein

Åttonde företagsstafetten: Gustafssons Åkeri och Gustafssons Däck och sten

$
0
0
Företagsstafetten skickades vidare från Siv Holms begravningsbyrå vidare Sven-Åke Gustafsson som driver Gustafssons Däck och Sten samt Gustafssons åkeri. Bilden visar stenen som är rest till minne av Stor-Märit, den första kvinnan i Sverige som avrättades och brändes anklagad för Häxeri. Stenen levererades av Gustafssons Däck och Sten, och är tillverkad av Älvdalskvartsit, den väger hela 12 ton.
Vid Spångmyrholmen, ca. 3 km öster om Lillhärdal vid vägen mot
Sveg finns häxmonumentet. Mer info.
Ägare: Sven Åke Gustafsson
Besöksadress: Orrholsvägen 5, Älvdalen
Anställda: 15 st

Berätta om Ert företag/tjänster/produkter:
Gustafsson Däck och Sten erbjuder gravvårdar det vill säga gravstenar och utsmyckning av gravar. Vi säljer även bänkskivor i sten. Den andra delen av verksamheten är däck.
Jag driver även Gustafssons Åkeri med 11 lastbilar samt några grävmaskiner och lastmaskiner. Totalt har vi 20 enheter.

Hur kom det sig att ni startade det här företaget?
Gustafsson Däck och Sten började i Mångsbodarna på 70-talet då min far började bryta sten. Då drev han även ett åkeri. Under några år på 80-talet pausades stenarbetena men, i och med flytten till våra nuvarande lokaler i Älvdalen återupptog vi stenarbetena, det blev naturligt då lokalerna tidigare varit haft stenindusti.
Jag startade ett åkeri 1983. Innan dess hade jag haft skogsmaskiner och dessförinnan var jag lantbrukare och hade som mest 33 kor.

Hur ser företaget ut om 5 år:
Om 5 år driver troligen någon annan företagen, jag hoppas och önskar givetvis att företaget lever vidare.

Vad har ni på gång just nu:
Vi har mycket arbeten på åkerisidan, inte minst plogning och sandning.

Hur samarbetar ni med andra företag i Älvdalen:
Vi är bland annat medlemmar i Maserfrakt där vi både får och ger uppdrag.

Vad är det bästa med att vara företagare i Älvdalen?
Jag tror det är lugnare och tryggare att driva företag i Älvdalen, det är en fördel.

Sven Åke Gustafsson skickar vidare stafettpinnen till Mikael Smitz i Särna, som ni läser mer om nästa gång.


Läs mer om Företagsstafetten:
Siv Holms begravningsbyrå
Johannas Flora
Stenis ekonomitjänster



//Frida Torsein

VVS-företag och El-företagens kompetensförsörjning

$
0
0


En aktuell fråga för VVS-företag och El-företagen är branschens kompetensförsörjning.

Branscherna befinner sig i en tillväxtutveckling, vilket förstås innebär att fler medarbetare behöver rekryteras samtidigt som stora pensionsavgångar är kommande och söktrycket på yrkesprogrammen i Sverige har sjunkit. 
För att fylla upp behovet på arbetsmarknaden måste företagare börja tänka nytt när de ska rekrytera ny personal.

Älvdalens kommun bjuder in till ett förutsättningslöst möte för att tillsammans med Arbetsförmedlingen undersöka möjligheten att samarbeta med privata och offentliga arbetsgivare kring lokala jobbspår och/eller lärlingsutbildningar inom VVS och El. Malin Bodin från Falun Borlänge-regionen kommer och informerar om gymnasiala lärlingsanställningar - ett initiativ med arbetslivets kompetensförsörjning i fokus. Med stöd från Skolverket ökar vi intresset för en utbildningsform som kan lösa många svenska företags efterfrågan på yrkeskompetens.

Kom och berätta om ditt företags kompetensbehov.
Hur det framtida och omedelbara rekryteringsbehovet ut?

NÄR: torsdagen den 12 december
TID: 07:30, avslut senast 09:00
VAR: Älvdalens Hotell
FÖR VEM: Företagare inom El och VVS, Installatörsföretagen, utbildningsaktörer, arbetsförmedlingen och tjänstepersoner från kommunen.
PRIS: Kostnadsfritt vi bjuder på frukost
ANMÄLAN: Anmäl ditt deltagande genom att maila företag och namn på de personer som kommer på frukosten till camilla.garbergs@alvdalen.se

Save the date - årets två sista frukostmöten

$
0
0
Den 4 december är det frukostmöte på Salem i Älvdalen och den 11 december är det frukostmöte på Idre Himmelfjäll. Passa på att boka in datumen redan nu!
Välkommen på frukostmöte på Salem i Älvdalen 4 december
och på Idre Himmelfjäll 11 december!
Preliminärt program för den 4 december i Älvdalen är bland annat Sarkofagdraget, Älvdalsbördige Joakim Andersson som berättar om betallösningen Kwikk och Iessn Til. Frukostmötet börjar 07.30 och slutar 09.00. Företagarna Älvdalen bjuder på kaffe, te och macka, som serveras från kl. 07.00.

Den 11 december är det frukostmöte på Idre Himmelfjäll, och i det preliminära programmet ingår bland annat framtidsvisioner från tre av våra stora fjällanläggningar. Frukostmötet börjar kl. 07.30 och slutar 09.00. Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön och Fred's Food Court bjuder på kaffe, te och macka!


Alla är välkomna på dessa frukostmöten!


Läs mer om näringslivskontorets arbete:
Företagsstafett på Siv Holms begravningsbyrå
Seminarium affärsutveckling och ägarskifte
Ansökan om bygdemedel



//Frida Torsein

Välkomna till årets näst sista företagsfrukost

$
0
0

Salem den 4 december klockan 07.30-09.00

Årets näst sista företagsfrukost intas på Salem i en mysig miljö med nybakat bröd och brasa.

Vi får veta mer om Sarkofagdraget 2020, en annorlunda tävling och historisk hyllning till den kalla och bistra februarimånaden 1856 då sarkofagtransporten gick från Älvdalen till Gävle. Älvdalsbördige Joakim Andersson berättar om kwikk - ett smart verktyg för att ta betalt på nätet, bra för biljetter, föreningar och företag som vill sälja enstaka produkter eller tjänster på nätet. Iessn til berättar om deras verksamhet och tjänster.
Kommunen informerar om möjligheten för näringslivet att leverera matlådor till personer som behöver hemleverans av mat.
Älvdalens Köpmangata visar upp julklappar som finns att köpa lokalt och Ebbas hälsoterapi berättar om verksamheten och möjliga behandlingar.

NÄR: Onsdagen den 4 december
TID: Frukost från 07:00, mötet startar 07:30, avslut 09:00
VAR: Salem, Dalgatan 95, Älvdalen
FÖR VEM: Företagare, politiker, företagsfrämjare eller du som funderar på att starta företag.
PRIS: Kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs

Har du tips på innehåll till frukosten?
Hör av dig till oss på kommun@alvdalen.se 

PS: Du missar väl inte årets sista frukostmöte på Idre Himmelfjäll den 11 december?
Temat på mötet är inför säsong och vi får veta mer om den kommande invigningen av Himmelfjäll.
Övriga medverkande är bland annat Idre Fjäll, Fjätervålen, Dalapop med flera.
Efter mötet den 11 december finns det möjlighet att boka rådgivning för dig som vill starta företag eller utveckla ditt befintliga företag. Bokning och mer info

Möjlighet till företagsrådgivning 11 december

$
0
0
Den 11 december är det frukostmöte på Idre Himmelfjäll, med bland annat våra tre större fjällanläggningar inför stundande säsong. Efter frukostmötet finns det 5 tider att boka för att få företagsrådgivning på Idre kommunhus. Första tiden är klockan 10 och sista tiden är slut klockan 14. Först till kvarn! Näringslivskontoret, Region Dalarna, Nyföretagarcentrum, Almi, Coompanion, Visit Dalarna och Dalapop är de företagsfrämjare som du kommer att få träffa. Passa på att boka en tid!
Har du tankar kring ditt företag eller framtida företagande?
Passa på att bolla det med oss, så kanske du hittar rätt riktning!
Boka in dig på företagsrådgivning! Det finns 5 tider á 25 minuter med start klockan 10.00. På den sista företagsrådgivningen är inte Almi med. Detta är ett unikt tillfälle att få dina tankar kring företagande bollade tillsammans med Almi, Region Dalarna, Näringslivskontoret, Visit Dalarna, Coompanion, Nyföretagarcentrum och/eller Dalapop.

VAD: Företagsrådgivning med olika aktörer som arbetar med företagsrådgivning
NÄR: 11 december klockan 10.00-14
FÖR VEM: Du som är, eller funderar på att bli företagare
VAR: På kommunhuset i Idre, konferensrummet på övervåningen
Anmäl dig och boka en tid.


Välkommen!



Läs mer om näringslivsarbetet:
Företagsstafett på Siv Holms begravningsbyrå
Seminarium affärsutveckling och ägarskifte
Ansökan om bygdemedel


//Frida Torsein

Företagsstafetten nr 9: Mikael Smitz i Särna

$
0
0

Företagsstafetten nr 9: Sven Åke Gustafsson skickade oss vidare till Mikael Smitz i Särna, en entreprenör med många verksamheter och idéer.

Ägare: Mikael Smitz
Besöksadress: Särna Industriområde
Anställda: 8 anställda + 5 underleverantörer som arbetar på F-skatt.

Berätta om ditt företag, tjänster & produkter:
Jag har 6 lastbilar + 4 hjullastare, som går på bland annat vägunderhåll och snöröjning. Jag arbetar även med försäljning av försvarsmaterial, skogsbruk och äger några större fastigheter.

Hur kom det sig att ni startade det här företaget?
Företaget har funnits sedan 1986, som en bisyssla. Jag har tidigare arbetat med att sälja skogsmaskiner och som lärare på AMU-skog i Jämtland. Men när jag fick barn för 7 år sedan ville jag ha ett arbete där jag kunde vara hemma mer och arbeta efter hans tider. Därför växle jag upp företaget och nu arbetar jag för mig själv och inte åt andra.

Hur ser företaget ut om 5 år:
Jag har många idéer och tankar på utveckling, så det kommer bli lite ändringar. Jag har köpt upp fastigheten som tidigare inrymde husfabriken, den vill jag sälja alternativt hyra ut.

Vad har ni på gång just nu:
Just nu arbetar vi med snöröjning och har underhållet av den nya flygplatsen i Rörbäcksnäs. Jag har köpt en stenkross som körs igång nästa år.

Hur samarbetar ni med andra företag i Älvdalens Kommun:
Jag har ett bra samarbete med andra företag i Särna, Idre och Älvdalen. Jag är engagerad i Maserfrakt där jag sitter med i styrelsen.

Vad är det bästa med att vara företagare i Älvdalens Kommun?
Det är skönt att kunna bestämma själv och när man bor på ett litet ställe måste man hjälpas åt. Att hjälpas åt är något av min ledstjärna. Jag brukar säga att man kan göra vad som helst i Särna bara man har rätt produkt.

Mikael utanför den tidigare husfabriken i Särna. 

Företagsbesök B&B Turistgården Särna

$
0
0
Den 21 januari 2019 tog Sandra och Arjen över det stora vackra trähuset, som tidigare varit bland annat vandrarhem, ålderdomshem, läkarmottagning och läkarbostad. Den 1 juni öppnade verksamheten ett B&B med 10 rum, som kan ta emot upp till 23 gäster. Turistgården har även ett café, en butik och arrangerar meditationskvällar.
Arjen och Sandra på Turistgården i Särna.
Innan öppningen renoverades rummen och nya möbler köptes in. Sandra och Arjen vill erbjuda sina gäster något extra, såsom bäddade sängar, gästvänlighet med mycket tips på lokala sevärdheter och en serverad frukost med nybakat bröd och ekologiska produkter.

Sandra och Arjen flyttade från Nederländerna till Särna för att få mer tid för sina intressen och naturen. De berättar att de fått ett väldigt vänligt mottagande i Särna. "Det sägs att Särna är den kallaste byn med de varmaste människorna, för oss stämmer det i alla fall gällande de varmaste människorna säger Arjen".

Innan turistgården kunde öppna kämpade Sandra och Arjen med utmaningen att starta företag i Sverige som EU-medborgare utan svenskt personnummer, det var svårt att registrera bolaget och öppna ett bankkonto. Även om kommunens näringslivskontor har varit behjälpliga så har de fått vara starka och envisa.

Turistgårdenär öppna för samarbeten och har redan nu goda relationer med bland annat Naturum, Rörsjöstugorna, Renbiten, Turistföreningen, Grövelsjö alpacka och Särna Camping.

Om 5 år ser de framför sig, ett stabilt företag och tillräckligt med kunder men inte mer stress och förhoppningsvis en mer utvecklad besöksnäring i Särna - det finns ju så mycket här, inte minst Nipfjället, Yxningåfallen och Fulufjället.



Läs om andra företagsbesök:
Företagsstafett hos Mikael Smitz
Företagsstagett på Gustafssons Däck och Sten
Företagsstafett på Siv Holms begravningsbyrå



//Frida Torsein

Företagsbesök E. Nymans åkeri

$
0
0
Eric Nyman tog över en lastbil av sin pappa 2010, idag har han 6 lastbilar, 2 grävmaskiner, en hjullastare och 8 anställda. Företaget arbetar med entreprenadarbeten, snöröjning och grus. E. Nymans transporterar även porfyrkross till Stockholm, som sedan blandas i asfalt för bättre hållbarhet.
Daniel Modigh, Eric Nyman, Frida Torsein och Ulrika Olsson
Företaget har de senaste åren haft ett högt tryck och om 5 år vill Eric att företaget fortsätter som vanligt, men har en lite mer normal nivå på orderingången, så personalen får tid till återhämtning.

Bland kunderna finns bland annat Peab, Besparingsskogen och Svevia.
Att hitta personal har ibland varit en utmaning men detta har löst sig genom kontakter.

Just nu är det snöröjningen som är i fokus och E. Nymans har 4 enheter som arbetar på våra vintervägar.

Kommunen gör årligen minst 20 företagsbesök för ökad kunskap och dialog.
Vill du ha besök av oss? Kontakta oss!


Läs om andra företagsbesök:
Turistgården i Särna
Företagsstafett hos Mikael Smitz
Företagsstagett på Gustafssons Däck och Sten
Företagsstafett på Siv Holms begravningsbyrå



//Frida Torsein

Företagsbesök Byggevallens Elservice AB och Jannicas Ayuvediska

$
0
0
Sista veckan i november besökte vi Byggevallens Elservice och deras nya butik i Särna. Conny, Jannica, Dennis & Ramona mötte upp för att berätta om verksamheten, som gått från ett enskilt bolag som sysselsatte Conny 2017, till dagens aktiebolag med 10 anställda.
Ramona, Jannica, Conny och Dennis
Byggevallens Elservice besitter högsta behörighet i både el, kyla och har spetskompetens på elarbeten på flygplatser.

De har bland annat arbetat på den nya flygplatsen i Rörbäcksnäs med elarbeten utomhus som till exempel el och belysning till flygbana och torn. Företaget erbjuder även installationer av värmepumpar, fiberoptik, kylteknik, paketlösningar med Attefallshus och vitvaruförsäljning.

Kunderna är privatpersoner, företag och myndigheter. Byggevallen har nära samverkan med andra lokala företag. Vi hjälper varandra och man vet vad man kan förvänta sig säger Conny.

Ett exempel på detta är företagets nya affärsområde där man tillsammans med Fredrik och Morgan Bygg erbjuder nyckelfärdiga Attefallshus.

Innan vi åkte vidare fick vi en visning av Jannicas fina salong i grannhuset, där hon erbjuder ayurvediska behandlingar med bland annat hälsorådgivning, massage och aromaterapi. På Facebook hittar du Jannicas Ayurvediska.

En verksamhet som i dagarna flyttat in till nyrenoverade, större och mer anpassade lokaler på övervåningen i butiken.

Vi ser fram emot nästa besök!


Läs mer om företagsbesöken:
E. Nymans åkeri
Turistgården i Särna
Mikael Smitz i Särna



//Frida Torsein

Frukostmöte på Idre Himmelfjäll

$
0
0
I onsdags förra veckan höll näringslivskontoret tillsammans med företagarna Särna-Idre-Grövelsjön frukostmöte på Idre Himmelfjäll. Strax över 65 deltagare kom, och vi fick lyssna till bland annat Himmelfjäll, Idre Fjäll, Almi, Dalapop och Region Dalarna.
Stefan Nordin, Torbjörn Wallin, Andreas Starenhed,
Fredrik Melin
Först ut var Stefan Nordin, Företagarna SIGs ordförande, som berättade om de ekonomipubkvällar de arrangerar för företagarnas medlemmar i Särna den 22 januari och Idre den 23 januari. Den 11 januari arrangerar de även mexikansk afton i på kulturhuset i Idre, och där är alla välkomna. Man ska anmäla sig till marie.dahlstrom@supermarket.ica.se. Stefan slog även ett slag för Företgarnas juridiska rådgivning som du som medlem kan utnyttja. Numret dit är 0771 - 45 45 45.

Näste talare var Torbjörn Wallin, Idre Himmelfjälls VD, som berättade om framtidsplanerna. Bland annat kommer investeringarna för 2018-2019 landa på 231 miljoner, och fram till och med år 2020 kommer det ha investerats ca 1,7 miljarder. Denna första säsong kommer det att finnas 30 personer direkt anställda på Himmelfjäll, och lika många entreprenörer. Torbjörn berättade även om det gemensamma destinationsbolag som Idre Fjäll, Fjätervålen och Himmelfjäll startat tillsammans, med Lars Ericson (som tidigare drev Fjätervålen) som VD. Nytt för i år är det gemensamma Idrepasset, som gör det möjligt för besökarna att ha tillgång till 77 nedfarter på såväl Himmelfjäll som Idre Fjäll och Fjätervålen. Under hela vintersäsongen finns varje helg ett antal aktiviteter för Himmelfjälls besökare.

Anderas Starenhed, VD på Idre fjäll, var näst på tur. Han berättade att Idre fjäll har tre tydliga säsonger: vintersäsongen som sträcker sig mellan vecka 52 till påsk, sommarsäsongen som pågår mellan vecka 25-34 samt försäsong vinter som sträcker sig över vecka 41-51 och som till står del består av träningsläger. Idre Fjäll har fyra nya restauranger, och kommer har fyra större event under vintern. Andreas berättade att Idre Fjäll under de kommande 15 åren kommer att investera ungefär 1 miljard i liftar, backar, boende och annat. Just nu finns planerade investeringar i nya backar, boenden och liftar, men även investeringar i form av renoveringar av lokaler och logi. Även förtätning och nyproduktioner nära backarna i form av boende av olika slag.

Hans Ericson, VD på Fjätervålen, som tyvärr fick förhinder strax före frukostmötet, skickade med en hälsning till frukostmötet om att Fjätervålen kommer att påbörja sitt detaljplanearbete januari/februari, och förhoppningen är att byggnationen kan börja under sommaren 2021. Det handlar om gondollift, hotell och nytt snösystem.

Fredrik Melin, ägare av Fred's Food Court, är en ny entreprenör på fjället som har restaurangtältet på Himmelfjäll. Han startade verksamheten i Stockholm 2012 och var bland de första i landet att ha en "food truck". Nu ska Fred's se till att Himmelfjälls gäster blir mätta och maten som serveras är inspirerad från USA och går under devisen "american ski food". Tacos, hamburgare, pizza och BBQ står på menyn.
Lars-Erik Liss, Anna Hanspers, Therese Nielsen,
Pelle Andersson, Cissi Forslund och Ulf Backéus,
Lina Håmås och Johan Hed.
Lars-Erik Liss, på Region Dalarna, berättade efter Fred's om de olika företagsstöd som finns. Stöden är "Särskilt investeringsstöd & stöd till företagsutveckling", "Regionalt investeringsstöd", "Konsultcheck", "Mikrostöd", "Samverkansprojekt" och "Affärsutvecklingscheck". Ansökan för till något av stöden finns på www.minansokan.se. Läs mer om företagsstöden, och i menylisten till vänster kan du leta fram de olika stöden.

Almi var näst på tur och det var affärsutvecklare Anna Hanspers som berättade om vad Almi gör för företagare. Almi riktar sig till små och medelstora företag med ambitionen att växa och utvecklas inom alla branscher. I Almis portfölj finns lån, riskkapital och affärsutveckling. De erbjuder seminarier, workshops, coachning och mentorskap. Du kan kontakta Almi i frågor som rör finansiering, utveckling av dina affärer, riskkapital och ägarskiften. Läs mer om Almi.

Therese Nielsen, som arbetar på det nystartade Nyföretagarcentrum Norra Dalarna, berättade om vad de erbjuder. Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri och objektiv rådgivning, seminarium för att öka kunskap och bygga sitt företag hållbart samt Mentorprogram. Nyföretagarcentrum ska främja tillkomst och utveckling av nya företag inom alla branscher, utveckla nätverk som har till uppgift att stimulera nyföretagandet samt verka för en breddning av det lokala näringslivet. Nyföretagarcentrum finansieras av Älvdalen, Mora och Orsas kommuner samt företag och företagarföreningar.

Efter Nyföretagarcentrum var det dags för Pelle Andersson på Dalapop. Dalapop stöttar och hjälper artister, band, producenter och arrangörer inom musikbranschen, och är ett resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna. Verksamhetsområdena för Dalapop är artistutveckling, branschutveckling samt inspelning och marknadsföring av Dalarnas musikliv. Inom Dalapops paraply med tjänster finns även juridisk rådgivning. Eftersom Älvdalens kommun ingår i Dalapop är de musiker som finns i vår kommun välkomna att kontakta Dalapop för att bolla tankar och idéer. Läs mer om Dalapop.

Näst sist kom Visit Dalarna med Ulf Backéus och Cissi Forslund i spetsen. Ulf berättade om det gemensamma skyltsystem som tagits fram gällande vandring och cykel i hela Dalarna. Visit Dalarna har utvecklat koncepten Biking Dalarna och Hiking Dalarna, där detta är ett led i det arbetet. Cissi berättade om det hållbarhetsprojekt Visit Dalarna håller i vars syfte är är att genom en metod för hållbar destinationsutveckling, utveckla Dalarna till att bli en hållbar destination, för såväl besökare som dess invånare, där besöksnäringen specifikt skall bidra till en hållbar samhällsutveckling. Visit Dalarna och dess företagare erbjuds förberedas med ökad kunskapsnivå för att kunna arbeta med hållbar utveckling , för att på så vis driva Agenda 2030 genom offentlig och privat sektor. Målet med projektet är att utifrån tre pilotkommuner i Dalarna (där Älvdalens kommun är en av pilotkommunerna), hållbarhetsgranska destinationen och presentera en GAP-analys och hållbarhetsrapport.

Sist ut var Lina Håmås, Älvdalens kommun och Johan Hed, kommunpolis. De berättade om arbetet med "brottsförebyggande lägesbildsarbete" som kommun och polis arbetar tillsammans med. I arbetsgruppen ingår analytiker från polis/kommun, säkerhetssamordnare, områdespolis, personal socialtjänst, fritidsgårdar, skola och förskola, Räddningstjänst, fastighetsbolag, företagare, lokalt föreningsliv Johan tryckte även på vikten av att anmäla alla brott, eftersom det är det som avgör hur många poliser som finns i vårt område. Kommer det inte in anmälningar blir det tyvärr mindre polisnärvaro. Har du ett tips att lämna till polisen eller vill göra en polisanmälan - gå in på hemsidan, eftersom det på telefon 114 14 kan vara lång kö.


Läs mer om näringslivsarbetet:
Företagsbesök på Byggevallens el och Jannicas Ayurvediska
Företagsbesök E. Nymans åkeri
Företagsbesök Turistgården i Särna
Företagsstafett hos Mikael Smitz
Kompetensförsörjningsträff VVS och el
Samarbetet med Dalapop



/Frida Torsein


Viewing all 949 articles
Browse latest View live